VELDHOEK – Op een druilerige zondagmiddag neuzel je wat rond op Funda. En wat komt dan langs? Een mooie kleine kapel in Veldhoek. Jouw fantasie slaat meteen op hol en gelukkig die van je vriendin ook. Dat overkwam Marcel Kolenbrander en Esther Schaper in Leusden. Dit jaar hopen ze rond de zomer kapel ‘De Goede Herder’ aan de Schapendijk in Veldhoek te betrekken.

Door Rob Stevens

Marcel (55) zijn jeugd ligt in Schipluiden waar hij op een molenterp opgroeide. Hij herinnert zich nog goed het uitzicht daar in de polder. Marcel: “Je zag er de zon opkomen en ondergaan. Wij gingen destijds in de Achterhoek op vakantie. Onze twee dochters zijn inmiddels de deur uit, studeren. Nadat we de kapel op Funda zagen staan zijn we meteen in de auto gestapt om te kijken. Esther en ik zien beiden uit naar de bossen, de natuur en de rust van de Achterhoek. Het voelt als thuiskomen.“

De karakteristieke kapel wordt hun nieuwe woonhuis. Het idee is de kapel, die dateert uit 1951, grotendeels te strippen en daarna weer op te bouwen in de oude glorie. Isolatie is natuurlijk een aandachtspunt. Met name het houten deel van de kapel behoeft onderhoud en vervanging. Bijzonder is dat het hout dat gebruikt is voor de bouw van de kapel, drijfhout is uit het Rotterdam van de jaren ‘40. De houten opbouw van de kapel maakt deze apart. Dat soort kapelletjes zijn er volgens Marcel niet veel. De roodgeverfde buitenkant geeft de kapel een Scandinavische look.

De fundering en het gemetselde deel van de opbouw verkeren nog in goede staat. Omdat het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst staat is er één voorwaarde met betrekking tot de renovatie: de buitenkant moet in originele staat blijven. Het deel achter in de kerk wordt ingericht als woondeel. Daar zal Marcel Kolenbrander ook zijn kantoor houden. Hij is fotograaf, gespecialiseerd in wat hij zelf noemt ‘afscheidsfotografie’.

De ochtend dat dit interview wordt gehouden komt iemand een partij kerkstoelen ophalen. Kolenbrander: “Maar niet alle stoelen hoor. Ik wil er als aandenken ook nog een paar voor ons zelf houden en een aantal verwerken tot een kunstwerk. Er is één stoel met armleuningen, die was waarschijnlijk voor de predikant.

Marcel en Esther hebben een aantal kerkstoelen beschikbaar voor mensen die er speciale herinneringen aan hebben. Dat geld ook voor het spreekgestoelte, een knielbankje en twee psalmenborden. Wie interesse heeft in deze attributen of gewoon eens een kijkje wil komen nemen kan daarvoor contact opnemen met Kolenbrander: 06-16783638.

De ontwikkelingen rond de verbouwing annex restauratie van de kerk is te volgen op de website (www.kapeldegoedeherder.nl) die Marcel Kolenbrander daaromtrent bijhoudt. De kapel was in 2020 voor het laatst in gebruik. Vanwege kostenstijgingen en het feit dat in alle ‘moedergemeenten’ het kerkenwerk nog maar met één predikant moet worden gedaan, werd het kerkje te koop gezet. De kapel zal als bewoond monument een goed tweede leven krijgen.